Geri Alma ve Yineleme

Blender kullanıcı tarafından yapılan hataları geri almak için birtakım seçenekler sunar. Bunların bazıları kullanıcının eylemleri seviyesindeyken bazıları dosya seviyesindedir. Kullanıcı eylemleri seviyesinde olan seçenekler geri alma ve yinelemedir.

Geri alma eyleminin aktif olup olmamasını belirlemek kullanıcının inisiyatifindedir. Pencerelerden birini "User Preferences" yaparsanız bu konuyla alakalı seçeneklere ulaşabilirsiniz. Bu penceredeki "Editing" sekmesinin altında aşağıda gösterilen seçenekleri görebilirsiniz.


Buradaki "Global Undo" kutucuğu geri alma işleminin aktif olup olmayacağını belirtir. Eğer buradaki işareti kaldırırsanız bilgisayarınız yaptığınız eylemleri bellekte tutmayacaktır bu bilgisayarınızın performansını arttıracak fakat hata yaptığınız zaman eylemlerinizi geri alma seçeneğiniz olmayacaktır. "Steps" kısmı kaç adımın bellekte tutulacağını belirler. "Memory Limit" ise belleğin maksimum ne kadarlık kısmının eylemleri tutmada kullanılacağını belirler. Bu değerin 0 olması bir limit belirtilmediği manasına gelir. Buraya girilen sayının birimi MB'tır.

"Ctrl+Z" tuş kombinasyonunu kullanarak son eyleminizi geri alabilirsiniz. Geri aldığınız bir eylemi yinelemek için ise "Ctrl+Shift+Z" tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz.

Bir eylemde bulunduktan sonra "F6"ya basmanız durumunda yaptığınız son değişikliği gösteren bir pencere açılacaktır. Bu pencereyi kullanarak eyleminizi geri alabilir veya değiştirebilirsiniz.

"Ctrl+Alt+Z" tuş kombinasyonu ile geri alınabilecek durumların tamamı görüntülenebilir. Örneğin aşağıdaki görüntüde yapılan üç değişiklik listelenmiştir. Nesnede yeni bir değişiklik yapılmadığı müddetçe bu durumlar arasında gezinilebilir. Nesnede yeni bir değişiklik yapıldığında kayıtlar o noktada kesilir, yani o noktadan daha sonraki adımlar silinir.


"Shift+R" tuş kombinasyonunu kullanmak son yapılan işlemi tekrarlamaya yarar. Örneğin nesneyi 1 birim sağa kaydırdıktan sonra bu tuş kombinasyonu kullanılırsa nesne bir birim daha sağa kayar.

"F3" tuşuna basmanız durumunda son tekrarlama işlemlerinizi gösteren bir pencere açılır. Buradaki eylemlerinizden birini seçmeniz durumunda aynı işlem bir kez daha tekrarlanır.




İçerikler <<<<< Blender >>>>> Dosya Kurtarma